Köpguide Köpguide

Köpguide

Vi gör din bostadsdröm till verklighet

View more
Hansson & Hertzell

Nedan följer förklaringar och en tydlig guide över hur du lyckas med ditt bostadsförvärv på Spaniens solkust. Det är en markant skillnad på hur ett bostadsköp går till hemma i Sverige jämfört med Spanien. Därför erbjuder vårt familjeföretag, Hansson & Hertzell Fastighetsbyrå all vår kännedom och professionalism, för att ni skall känna er trygga genom hela processen – från dröm till verklighet.

Vad innebär ett drömboende, för dig?

Balkong? Ett extra sovrum, eller kanske närheten till en golfbana? Listan kan göras lång. Vi rekommenderar att man tar en stund och verkligen funderar ut vad som är viktigast i just ditt bostadsköp. Vår långa erfarenhet bekräftar att detta är ett viktigt steg i processen.

Allt har en början.

Alla äganderätter till en spansk bostad måste gå igenom en spansk notarie. Notarien ser till att så att båda parter genomför en säker och trygg affär. Det är också notarien som slutför affären. – ”Escrutira Pública de Compraventa”. En högtravande ceremoni där pengar och nycklar byter ägare. Vägen hit är inte helt lätt. Vi förenklar i denna guide hur processen går till. Allt för det skall vara så smidigt som möjligt för dig.

Vart vill du bo?

Att veta man vad söker är fundamentalt, vi kan bistå med information om i stort sett vartenda område på den spanska solkusten.

I Spanien jobbar man ut ifrån exklusiva eller icke exklusiva försäljningsmandat. Det innebär huruvida försäljningen ligger ute hos endast en mäklare eller flera. I det andra fallet innebär det att kvaliteten skiftar på foton, beskrivningar. Prissättningen av bostaden är oftast satt av säljaren själv. Här finns det möjlighet till snabba avslut och slutpriset kan därför skilja sig avsevärt från jämbördiga boenden.

Hur hittar man sin bostad?

Internet är en garanterad lönsam portal – tyvärr är ofta hemsidorna dåligt uppdaterade, objekt som ligger ute kan alltså redan vara sålda. För att undvika besvikelse finns vi på Hansson & Hertzell att hitta rätt från början., utifrån dina krav och önskemål.

Hur väljer man mäklare?

Vi på Hansson & Hertzell är anslutna till MSL-organisationer runt om spanska solkusten. MSL är en gemensam databas för att hitta objekt till rätt köpare. Där har vi tillgång hela marknadens utbud, och kan på ett snabbt och effektivt sätt hjälpa dig att komma närmare din drömbostad.

Spanska mäklare jobbar på annorlunda sätt än vad vi svenskar normalt är vana vid, de tar ofta informella ”köpuppdrag” – fast de egentligen representerar säljaren i affären. Samarbeten mäklare i mellan är vanligt förekommande.

Ett av våra motton är att ingen av våra kunder skall känna otrygghet i något steg av affären, det skulle i så fall vara hur man öppnar dörren första gången, men även då finns vi med.

Hur man kommer på visning skiljer sig lite från Sverige, även det. Det är i regel endast individuella visningar och ibland kan även säljaren finnas på plats tillsammans med sin mäklare och informationen kan vara knapp, vi finns med dig för att underlätta situationen och få fram fakta, du och vi behöver.

Ekonomi

En viktig detalj - man anlitar en advokat för att se så alla dokument och övriga detaljer är i sin ordning och stämmer till punkt och pricka. Vi hjälper dig självklart att hitta en lämplig just för dig

Mäklararvoden är inkluderat i utgångspriset och betalas i dem flesta fall av säljaren, men kan även betalas av köparen.

Marknadsvärdena i Spanien kan ibland vara kluriga att förstå. Redogörelse av statistik finns inte lika tillgängligt som hemma i Sverige och man får ofta själv försöka hitta information om slutpriser och utgångspriser. Hansson & Hertzell har tillgång till statistik och kan snabbt göra en uppfattning av värdet på bostaden.

Förvärvskostnaderna uppgår till 12-15 % av inköpspriset. En del av dessa går till notarien, resten är skatt som betalas till kommun, stat och provins. Vad procentsatsen exakt hamnar på beror på försäljningspriset och vart fastigheten eller objektet ligger. Vi hjälper dig att komma fram till vad den exakta procentsatsen blir när det väl är dags.

Juridiskt ombud

Att välja en bra och pålitlig advokat är en viktig och god start i ett bostadsköp. Vi kan självklart rekommendera pålitliga och kommunikativa advokater via en av våra samarbetspartners som är en välrenommerad spansk advokatbyrå med förståelse för Sverige och våra kunder. Ditt ombud hjälper till med följande:

  • Hjälper våra kunder att öppna spanska bankkonton
  • Granska alla dokument och se till att allt är i ordning - din säkerhet är viktig för oss!
  • Fastighetskontroll
  • Startar el och vatten och betalningar
  • Ta hand om årsdeklarationen vid behov.
  • N.I.E NUMMER - Spanskt skatteidentifikationsnummerry.

Finansiera ditt hem!

Redan innan du börjar leta efter boende borde du har bestämt hur ditt boende ska finansieras - så att du kan agera snabbt om du skulle hitta drömhemmet snabbare än väntat. Huset kan ofta lånas upp till 70% av värdet i Spansk bank. Vi hjälper dig att komma fram till den smartaste och bästa ekonomiska lösningen som bäst passar dina behov. Kontakta oss idag så hjälper vi dig!

Lämna bud

När du hittat ditt hem är det dags för budgivning. Tidigare har det varit vanligt att du lägger ett lägre bud än det begärda priset. Det finns fortfarande en chans att förhandla om sitt hem i Spanien och vi finns är alltid där för råd och vägledning när det gäller budgivning. I vissa fall kan du behöva lämna in en deposition på 500€ för att lämna budet som sedan används som en första reservationsavgift. Accepteras inte budet betalas självklart dina pengar tillbaka direkt.

Avtal & kontrakt

När avtalet nås mellan köpare och säljare skrivs ett "Option de Compras" - ett köpeavtal. Vissa villkor har redan föreskrivits och andra förhandlas mellan de båda parterna. För att reservera en fastighet betalar man 6000€ för att ta bort bostaden från marknaden. Sedan när köpekontraktet gjorts så betalar man 10%. Sedan betalar man resten vid notarien. Det tar ca 6-10 veckor att göra klart affären.

Tillgång och betalning

Vi träffas hos notarien och båda parter har med sig sina respektive representanter. Både köparen och säljarens identitet säkerställs. Notarius vill också veta hur lånesituationen ser ut. Resterande betalning samt registreringsavgift, skatter betalas direkt hos notarien med en certifierad bankcheck. Notaren accepterar också inköpspriset och för överföring till säljaren.

Aftersales

När allt är klart hos notarien hämtar vi ut dina nycklar och förvarar dem på kontoret tills du anländer. Nu kan vi erbjuda våra aftersales tjänster så som: Städning, låsbyte, hjälp med eventuella renoveringar eller dekoration av huset, installera luftkonditionering eller andra maskiner. Vi kan också hjälpa till med att hyra fastigheten om du är intresserad av att tjäna pengar på din nya investering.

Välkommen till Hansson & Hertzell och världens hälsosammaste land!

Kontakta oss

Responsable del tratamiento: Hansson & Hertzell Invest S.L., Finalidad del tratamiento: Gestión y control de los servicios ofrecidos a través de la página Web de Servicios inmobiliarios, Envío de información a traves de newsletter y otros, Legitimación: Por consentimiento, Destinatarios: No se cederan los datos, salvo para elaborar contabilidad, Derechos de las personas interesadas: Acceder, rectificar y suprimir los datos, solicitar la portabilidad de los mismos, oponerse al tratamiento y solicitar la limitación de éste, Procedencia de los datos: El Propio interesado, Información Adicional: Puede consultarse la información adicional y detallada sobre protección de datos Aquí.

WhatsApp
Ring mig om denna fastighet